Her på siden præsenteres satserne i Kor72 bogen 7 i tilfældig rækkefølge. Følg med frem til udgivelsen i september 2020.

Kor72 har siden sin start i 1972 udgivet korbøger.

Bøgerne er let genkendelige på deres forsider i forskellige farver, men med samme logo og samme baggrundsbillede på bøgernes omslag. Det er fra Otto Mortensens originale sats til folkevisen ”Den gamle Kælling”

Organisationen Kor72 var blot 3 år gammel, da den første korbog udkom i 1975. En rød bog med næsten 100 sider. Siden er det blevet til 6 korbøger og nogle mindre hæfter:
1975: Rød korbog. 1977: Korhæfte. 1978: Lys grøn korbog 2. 1981: Korhæfte m. rytmiske satser. 1982: Karrygul korbog. Korbog 4 blev udgivet som 3 mindre hæfter: 4A i 1985, 4B i 1987 og 4C i 1988.
I 1995 udkom den orange Korbog 5. Med den fulgte også en cd med indspilninger af nogle af satserne. Den sidst udkomne bog på listen er den mørkegrønne Korbog 6 fra 2008.

Bøgerne er blevet flittigt brugt gennem årene, og har dannet grundlag for et fælles repertoirekendskab i det danske korliv. Særligt er aftnerne på sommerstævnet i Tønder blevet forum for fælles sang fra bøgerne og ligeledes ofte på Askov korstævnet til fælles sangglæde.

Det har været en tradition, at alle korbøgerne har været en gave fra Kor72 til alle organisationens medlemmer. Nu har vi sparet sammen til en ny korbog, og det er med glæde, at vi kan komme på gaden med Korbog 7 i det kommende efterår.

Musse Mathiasen, medstifter af Kor72 og sekretariatsleder gennem mange år, fortalte til Kor72s 40 års-jubilæum små historier som et levende historieblad om organisationen. Hun kommer i en af snakkene ganske kort men kontant ind på startskuddet til korbøgerne: Se historien her

Skulle I blive fristet til at høre eller genhøre flere af de små fortællinger har vi dem liggende på Kor72s videokanal på YouTube.

Med den nye korbog ønsker vi at lancere nyere kormusik i forskellige stilarter. Målet er, at det er enkelt og tilgængeligt, og satserne skal være brugbare både til korenes eget repertoire, og til fælles glæde når vi mødes på tværs af kor over hele landet.

Der er lavet en del nye arrangementer, og hovedvægten er lagt på danske satser, men vi samler også en lille musikalsk buket fra vore nordiske nabolande. Vi kan løfte sløret for, at flere af de sange, der har været sunget i DRs morgensang eller fredags fællessang, er med i den nye Kor72 bog.


Præsentation af satser
Nyeste opslag

Tekstforlægget er igen af Tove Ditlevsen, denne gang fra digtsamlingen Pigesind (1939).

Det er en aftensalme, hvor Gud selv bøjer sig ned over sin jord med kærlighed, konkretiseret i det bankende hjerte. I salmen er det ikke bekymringen, men tilliden, der dominerer.

Teksten har inspireret flere komponister. Det nye salmebogstillæg 100 salmer fra 2013, bringer salmen med tre forslag til melodier, komponeret af Christian Dyrst, Jakob Lorentzen og Lisbeth Eilrich Iversen. Og i samlingen 6 enkle danske sange har Pelle Gudmundsen-Holmgreen sat musik til tre tekster af Tove Ditlevsen, deriblandt Nu sænker Gud sit ansigt (her under digtets titel Forårsnat).

I den kommende Kor72 bogen 7 er det Christian Dyrsts melodi og arrangement vi har valgt at tage med.

Herunder kan du høre Det Fynske Kammerkor, dirigeret af Alice Granum, der synger hans arrangement.

Hør satsen på Spotify - klik her

Har du ikke Spotify, kan du i stedet klikke her

Så tag mit hjerte er et af de meget kendte og brugte digte af Tove Ditlevsen. Det er fra digtsamling Lille verden fra 1942. Samlingen beskæftiger sig med erindrings- og depressionstemaer, som behandler faserne i kvindens liv samt kærligheden og angsten for at miste sin elskede.

 I 2007 komponerede Michael Bojesen melodi til Tove Ditlevsens gribende tekst og arrangerede den for pigekor. Den er blevet en kendt og elsket melodi, og sunget til mange af livets store begivenheder.

Senere er sangen kommet i arrangement for blandet kor og klaver og blandet kor a cappella og Michael Bojesen har omarrangeret den særligt til Kor72 bogen 7.

Klik her og hør DR Pigekoret synge Så tag mit hjerte, dirigeret af Michael Bojesen.

Tidligere opslag

Endnu en perle fra Sverige, denne gang af Martin Åsander, med et strejf af hilsen fra komponisten til Knut Nystedts kormusik. Teksten er fra Johannes Evangeliet: Fred efterlader jeg jer (kap. 14:27).

Satsen Peace er af nyere dato, udgivet i 2015 og den eneste i Kor72 bogen 7 på engelsk.

Martin Åsander er født i 1987. Han er organist og komponist og er et interessant musikalsk bekendtskab med sine mange stemningsfulde korsatser, hvor han bl.a. ligesom Anna Cederberg er blevet inspireret af Pär Lagerkvists digtsamling Aftonland. Bliv evt. inspireret til at synge andre af Martin Åsanders værker her.

Mange kor vil helt sikkert have mulighed for og glæde af at synge Peace - lyt med her, hvor Gary Graden (dirigent på Askovstævnet i 2019) dirigerer Storkyrkan St Jacobs Vokalensemble.

 Vi vender blikket udenfor Danmarks grænser til vores naboland Sverige.

Anna Cederberg-Orreteg komponerede i 2001 en lille samling Skisser, som er fire a cappella-sange for blandet kor.

Nobelprismodtageren Pär Lagerkvists sidste digtsamling Aftonland (1953) er det poetiske tekstforlæg.

Den første af disse sange hedder Nu är det sommarmorgon. Sangen er tilegnet den danske kordirigent Mogens Dahl, og er skrevet i et iørefaldende svensk tonesprog.

Klik her for at høre satsen med Mogens Dahls Kammerkor. Bemærk, at indspilningen her rummer alle fire Skisser; Nu är det sommarmorgon er den første og spiller indtil 1:42.

Sys Bjerre er en anden ung sanger, der med sine skarpe tekster og iørefaldende popsange også bringer små kommentarer til sin samtid og omgivelser.

 Du danske mand eller Fædrelandssang leger med danskheden og flaget. Sangen er inspireret af Sys Bjerres far, der ”altid er god til at krumme tæer, når Danmark gør sig uheldigt bemærket”, men det behøver man måske ikke altid, som hun synger i nummeret.

I 2015 deltog Kor72 med et stort kor til en Gallakoncert med Odense symfoniorkester til følgende tema: Carl Nielsens univers fortolket på ny - nulevende sangskrivere, komponister og tekstforfatteres bud på en nyfortolkning af Carl Nielsen.

Sys Bjerre deltog dér med sin Fædrelandssang akkompagneret af kor og orkester. Udgaven i Kor72 bogen 7 er fra det projekt, i et forenklet arrangement af Søren Birch.

 Klik her for at høre Sys Bjerre synge Fædrelandssang

Studenterne er netop sprunget ud i store mængder i disse dage - ikke i så frit et land som det plejer at være på denne tid.

Frit land er også titlen på en sang, der på kort tid er blevet en af nyklassikerne inden for fællessang. Både musik og tekst er skrevet af Carl Emil Petersen, frontfigur og forsanger i Ulige Numre

Frit land er et bud på en nationalhymne i moderne klæder. Efter en tur i Libanon, hvor Carl Emil besøgte syriske flygtninge, lavede han denne sang. Den er både en hyldest til og en kritik af Danmark, og teksten åbner for flere tolkningsmuligheder. Gennem sin vekslen mellem mol og dur har melodien en melankolsk og eftertænksom klang over sig, der underbygger tekstens komplekse emne.

Endnu en sang, der kommer med i både den nye Højskolesangbog og Kor72 bogen 7.

Heidi Bisgaard har lavet et korarrangement, som Vox11 synger og Tine Ohrt har bearbejdet det til korbogsudgaven. Klik her for at høre Vox11 synge Frit Land

Klik her for at høre Carl Emils egen udgave med Ulige numre

Læs mere og få spændende baggrundsviden om Carl Emils sang på Højskolesangbogens hjemmeside her.

Under temaet morgen og aftensange, har Søren Birch indrammet dagen med følgende to satser til den nye Korbog 7: Sommermorgen og Aften

Sommermorgen er oprindelig komponeret som melodi til en salme, men fik senere nyt liv i samarbejdet med digteren Beatrice Vibe. ”Det er første gang jeg har arbejdet på den måde, da det jo som regel er teksten der er udgangspunktet, men spændende at prøve!”, skriver Søren Birch.

Aften/ Nu er den skønne dag forbi, er komponeret af Søren Birch til 50 års-jubilæet for Jysk Akademisk Kor i Aarhus i 1998. Aage Berntsen har skrevet digtet, som er et godt eksempel på hans naturlyrik. Teksten skildrer aftenstemningen og rummer en påmindelse om at hvile det travle sind. Den kom i højskolesangbogens attende udgave fra 2008 og Højskoleforeningen skriver, at Søren Birch forløser tekstens ro og vemod.

Satsen er fra suiten Løvspring. Søren Birch nævner selv følgende om tilblivelsen af sangen:
”Jeg komponerede tre sange, senere føjede jeg en til og tilsammen blev de til suiten ”Løvspring”. Alle sange er til tekster af Aage Berntsen, jeg kan vældig godt lide hans reflekterende og lidt vemodige stil.
Jeg var sent på den i forhold til at få sangene færdig så koret kunne komme til at øve på dem, og Aften var den sidste jeg gjorde færdig. Jeg husker at jeg var nervøs for om det var gået for hurtigt, om jeg havde været overfladisk? Senere er det blevet den jeg selv bedst kan lide og som jeg kan mærke at publikum også synes om. Måske er det et præg af umiddelbarhed?"

Læs mere om satsen på Højskolesangbogens hjemmeside her

Lyt satserne med kammerkoret Coro Misto, der dirigeres af Søren Birch:

Klik her for at høre Sommermorgen

Klik her for at høre Aften

Juliane Preislers digt Et hav der vugger sig til ro nu indfanger solnedgangsstemningen, og med den smukke melodi af Matti Borg bliver sangen magisk. Teksten rummer i hvert vers en farvesammensætning - orangerød, lillalyserød og sommernatteblå.

Et hav der vugger sig til ro nu er en af 22 sange af Matti Borg med tekst af Juliane Preisler, som blev indspillet i 2000 på cd’en Lykkedag. På cd’en har den titlen Aften, og den griber i et lille forløb en solnedgangsstemning, der åbner for sammensmeltning mellem menneske, natur og kosmos. Sangen formidler en oplevelse af nuet i et magisk øjeblik. 

Sangen kom med i Højskolesangbogens udgave fra 2008 og er blevet en ofte sunget sang, både som fællessang og korsats.

I Kor72 bogen 7 udkommer den i Michael Bojesens arrangement for blandet kor.

Læs mere om sangen her:
https://www.hojskolesangbogen.dk/om-sangbogen/historier-om-sangene/e-g/et-hav-der-vugger-sig-til-ro/

Og klik her for at lytte til en smuk indspilning af satsen med DR vokalensemblet. 

Morgensang og Aftensang - begge med tekster af Suzanne Brøgger og musik af Per Drud Nielsen – er en udløber af et større projekt, nemlig Per Drud Nielsens tonesættelser af 17 af Suzanne Brøggers haikudigte i digtsamlingen Lotusøje.

Han fortæller: 

Efter færdiggørelsen og uropførelsen – i sommeren 2017 – af min Lotusøje-musik spurgte jeg Suzanne Brøgger, om hun ikke havde noget mere, jeg kunne sætte i musik. Hun viste mig så sine morgen- og aftendigte fra 2004. Der var ikke langt fra ord til toner, så de to sange kom til verden i efteråret 2017. 

 Sangene blev uropført ved to koncerter med Akademisk Kor Århus og Jonas Rasmussen i juni 2018, og til september udkommer de på en cd, hvor de omslutter værket Lotusøje. Cd'en med Akademisk Kor Århus udkommer på pladeselskabet Exlibris. Her er vi heldige at kunne give jer en appetitvækker på cd'en i form af en af de to satser, vi får med i den nye Kor72-bog, nemlig Aftensang.

Klik her for at høre Aftensang med Akademisk Kor Århus

Tekst: Ester Bock. Melodi og sats: Christian Dyrst.

Ester Bocks stemningsfulde tekst til sangen Juni, er så fuld af billeder, at man næsten kan dufte sankthansnatten, mærke varmen fra faklerne og se elverpigerne danse lige foran sig, når man læser den.

Christian Dyrst lod sig inspirere i 1999 og han skriver:
”Det tog da heller ikke mere end 10 minutter at skrive melodien ned. Det kom nærmest af sig selv at der skulle være den dér skiften mellem dur og moll for at understrege det lidt mystiske i verset og det umiddelbart glade, ubekymrede og dansende i omkvædet…”

Sangen er siden blevet brugt i mange fællessangssammenhænge og kommer nu med i Kor72s nye korbog i en korsats for blandet kor, i et finurligt og sprudlende arrangement.

Det Fynske Kammerkor har indsunget satsen på cd´en Mer end nogensinde

Hør satsen på Spotify - klik her

Har du ikke Spotify, kan du i stedet klikke her

I historien om Kor72 ny korbog 7 præsenterer vi endnu et dejligt, kendt hit: Lyse nætter

Aske Bentzon  skrev melodien til Lyse nætter i København i 1987. Et par år senere satte hans halvsøster Alberte tekst til. Sangen er udgivet på Albertes gennembrudsalbum Lyse nætter (Pladekompagniet, 1991), og den var i top 10, da DR P2 i 2015 sammen med lytterne rangerede de mest populære danske fællessange. 

Lige som for sangen Gi’ os Lyset tilbage, er sløret også løftet for, at Lyse nætter kommer med i den kommende nye udgave af Højskolesangbogen i efteråret.

De lyse nætter glæder os i denne sommertid og kulminerer netop nu i midsommeren. Med midsommer afsluttes DRs morgensang, hvor Lyse nætter  er blevet sunget af en stor sangerskare, når vi sammen hver for sig har sunget med på den. Den er blevet folkekær, og hvor nogle læser den som en smuk hyldest til den danske sommer, fornemmer andre noget foruroligende og melankolsk mellem linjerne. Men fælles for de fleste er, at de røres af sangen.

Line Groth har tidligere lavet et korarrangement af sangen til lige stemmer. Kor72 ønskede at få sangen med i den nye korbog og har fået Line til at omarrangere den til blandet kor. Vi er sikre på, at rigtig mange kor flittigt vil synge dette nye arrangement for både kvinde- og mandsstemmer.

Klik her og få her en smagsprøve på, hvad der er i vente, når Vocal Lines kvinder synger Lines arrangement for lige stemmer.

Læs desuden om Albertes tanker bag teksten og hvordan melodien opstod for Aske på Højskolesangbogens hjemmeside her.

Gi ´os lyset tilbage er skrevet  til efterskoleholdet på DGIs Landsstævne i 2009. Den er blevet sunget af uendelig mange efterskoleelever siden 2009, og siden blevet populær i voksenkredse. Den er blevet sunget til morgensang på DR i corona-foråret 2020, blevet populær i Norge og udtaget til den nye Højskolesangbog. OG den kommer med i Kor72s nye korbog. 

Ofte skrives tekster før melodier til nye sange, men til Gi os Lyset tilbage, kom melodien først. Komponisten Rasmus Skov Borring skrev melodien og bad derefter Per Krøis Kjærsgaard om at skrive en tekst.

Vi glæder os til, at vi nu kan lancere den flerstemmigt i den nye korbog, hvor den kommer i et spritnyt korarrangement, som Kor72 har bestilt hos Morten Kjær.

Teksten har i denne tid, hvor vi har været afskåret fra at synge sammen, fået et nyt fokus.

Læs mere om sangen her:
https://www.hojskolesangbogen.dk/om-sangbogen/historier-om-sangene/e-g/gi-os-lyset-tilbage/

Rasmus Skov Borring har for nylig udgivet en fællessangs-cd, Sangen har lysning, hvor Morten Kjær medvirker på netop Gi' os lyset tilbage. Klik her for at høre denne version af sangen.

 

COVID-19Indmeldelse icon

Kor i corona-tid - læs mere her.  

IndmeldelseIndmeldelse icon

Meld dig eller dit kor ind i Kor72 og læs mere om kontingent m.v.  

MedlemsfordeleMedlemsinfo icon

Læs om de mange fordele ved at være medlem af Kor72, fx fælles Kodaaftale

Tilskudsmulighederstoettemuligheder icon

Se en liste over de muligheder for støtte, som medlemmer af Kor72 har adgang til 

NyhedsbrevNewsletter icon

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og gå ikke glip af sidste nyt fra Kor72  

Facebookfacebook icon

Giv vores Facebookside et like og hold dig opdateret på aktiviteterne i Kor72  

KorkaravanenKorkaravanen icon

Læs om de to Kor72-projekter, som er støttet af Nordea Fonden  

Korleder-annonceKorleder icon

Søger dit kor ny korleder? Eller er du korleder der søger kor?

NodekassenNodekassen icon

Find noder, hjælp, links og gode råd her