Barbershop X 2 i Aarhus med Jonas Rasmussen og Søren Kronsgaard Detlefsen

Velkommen til Barbershop x 2 med Jonas Rasmussen og Søren Kronsgaard Detlefsen.

Der vil være fart over feltet når Jonas og Søren sætter gang i sangstemmerne. Barbershop er en helt speciel måde at synge og tænke på, og i to grupper vil vi indstudere barbershoprepertoire for hhv. herre- og damestemmer. Der bliver også tid til et fælles nummer. Er du usikker på, hvilken stemme du skal vælge? Så har Jonas skrevet en udførlig vejledning, du kan læse nederst på siden her.

Deltagelse og forberedelse
Alle er velkomne og da klangene ligger tæt i denne stilart, er det vigtigt, at du til denne workshop inden stævnestart har øvet på din egen stemme. Øvelinks udsendes til deltagerne på forhånd.

 

Instruktørerne

Jonas Rasmussen er uddannet kordirigent fra Det Jyske Musikkonservatorium, University of Cambridge i England og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han er nu Folkekirkens Ungdomskors korkonsulent i NORD og sangkonsulent hos Sangkraft Aarhus, han er bassanger i Barbershopkvartetten HusAar, samt dirigent for Akademisk Kor Århus, Ungdomskoret Aarhus U og Barbershopkoret BarbAros.
Barbershop Søren og JonasI 2019 vandt Jonas med sine kor i konkurrencerne “World Choral Championships” i Tokyo (AKÅ), “Let the Peoples Sing” i Barcelona (BarbAros) og guld i “European Choir Games” i Gøteborg (Aarhus U). Han er ofte engageret som instruktør på kurser rundt om i landet og har en stærk passion for at dirigere både amatører og professionelle.
Læs mere om Jonas på hans hjemmeside: http://jonasrasmussen.dk/

Søren Kronsgaard Detlefsen er cand.mag. i Musikvidenskab og Engelsk fra Aarhus Universitet. Udover at arbejde med komposition, lyd- og videoproduktion har Søren specialiseret sig i formidling af Barbershop-stilen med stor kærlighed; selv har han sunget i mange barbershopsammenhænge - blandt andet BarbAros og HusAar. Han har siden 2022 været dirigent for det kvindelige barbershopkor WondAros. Besøg Søren og hans barbershopunivers på YouTube lige her: https://www.youtube.com/BarbershopTagAlong/YouTube

Tenor, lead, baryton og bas – hvem kan hvad?

Uanset om det er herrer eller damer, der synger barbershop, kaldes stemmerne det samme: tenor, lead, baryton og bas, som for damernes vedkommende svarer nogenlunde - men ikke præcist - til stemmerne, som er angivet i parenteser herunder. Læs om stemmerne og find ud af, hvor du hører hjemme.

Tenor (sopran 1): Denne stemme ligger oftest over melodien med akkordens øverste tone. Den bliver sunget i en let og lysnet falset, for at den ikke overdøver, men blot komplementerer lead’ens stemme. Det kan selvfølgelig varieres om tenoren synger i falset eller et kraftigere fuldregister, hvis stemmen f.eks synger melodien. 

Lead (sopran 2): Lead-sangeren har oftest melodien og ligger under tenoren og over baryton og bas. Stemmen skal altid synge med en autoritær, klar og konsistent klang i hele sit register, da melodien kan strække sig langt. Hvis lead’en ikke synger melodien, skal klangen lysnes og lettes, for at lade melodien fremtræde i melodiens stemme. 

Baryton (alt 1): Baryton-stemmen synger ofte “rest-tonerne”, der mangler i den enkelte akkord. Dette gør barytonen til den mest udfordrende stemme i barbershop. Barytonens toner ligger oftest under lead’en og over bassen, men kan sagtens synge over lead’en, hvis melodien gør det aktuelt. Pga. beliggenheden og de svære spring kræver det, at en baryton har et godt øre for at kunne stemme en akkord ind. 

Bas (alt 2): Bassen synger altid den dybeste tone i barbershoppen, og er fundamentet for kvartetten. Derfor er det vigtigt at bassen er tydelig i sin tone, klang og volumen. Bassen skal altså være den næste, efter lead’en, som skal være tydeligst.

Kor72s stævneaktiviteter er støttet af:
Kunstfonden LOGO small JPG

Praktiske oplysninger

Tid
Fredag d. 19. januar kl. 19-22
Lørdag d. 20. januar kl. 10-17

Sted
Risskov Gymnasium, Tranekærvej 70, 8240 Risskov.

Instruktører

Jonas Rasmussen og Søren Kronsgaard Detlefsen

Repertoire
Lækre arrangementer med tætte klange til hhv. herrer & damer

Pris for deltagelse
Stævneafgift 250 kr.
Unge under uddannelse 125 kr.
Ikke-medlemmer 250 + 125 kr.
Kontaktpersoner i Kor72 medlemskor 125 kr.
Korledere i Kor72 medlemskor deltager gratis.

Tilmeldingsfrist
D. 13. december.

 


Tilmeld